Noaks Ark Stockholm | Hivtest
266
page-template-default,page,page-id-266,page-child,parent-pageid-246,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Hivtest

Drop in och tidsbokning

Välkommen till vår mottagning mitt i Stockholm och testa dig, du har svaret inom 15 minuter. Öppettiderna ser du till höger.

Det är viktigt att tidigt få veta om man har hiv eftersom det ger möjlighet till bättre vård och behandling. Det bidrar även till minskad smittspridning. Hos oss kan du hivtesta dig enkelt, diskret och kostnadsfritt. På vår mottagning finns erfaren personal på plats för samtal och stöd.

Alltför ofta hör vi människor berätta att de nekats eller övertalats att inte göra ett hivtest. Inte sällan med förklaringen att de inte behöver oroa sig därför att de inte tillhör någon riskgrupp. Vår uppfattning är att en korrekt bedömning av vad en testsökande person berättar om sitt riskbeteende är omöjlig för en utomstående att göra. Det blir alltid en subjektiv bedömning som nödvändigtvis inte stämmer med verkligheten. Det är också omöjligt att ställa en hivdiagnos eller att lindra någons hivångest enbart genom en kort bedömning. Det tillvägagångssättet borde ha upphört i och med att hivtest blev tillgängliga i mitten av 1980-talet.

Vi har allt att vinna på att vara frikostiga med hivtestning. Att alltid ta den enskilde personens oro på allvar och att alltid uppmuntra de personer som önskar ta ansvar för sitt eget och andras välbefinnande. Att ta beslutet att hivtesta sig och att våga ta sig till en mottagning är för de flesta förknippat med rädsla och ångest. Att då neka eller övertala de personerna att inte testa sig, ökar bara det psykiska lidandet. Av den anledningen nekar Noaks Ark aldrig någon att testa sig, detta oavsett kön, ålder, ”grad” av riskbeteende eller om personen tillhör en s.k. riskgrupp eller inte.

Vi använder så kallade snabbsvarstest, vilket innebär ett stick i fingret och att du får ditt svar inom 15 minuter. Testerna som vi använder – Alere Determine HIV-1/2 – är godkända av Läkemedelsverket och har samma tillförlitlighet som de tester som tas i armvecket och analyseras i ett laboratorium. Testet upptäcker antikroppar mot hiv, vilket innebär att du inte kan få ett säkert svar direkt efter ett risktillfälle. Även om inte tillräcklig tid har gått kan det kännas skönt att få göra ett test, sitta och prata och få svar på frågor man har. Framför allt om man aldrig har testat sig tidigare eller om det var länge sedan. Är testsvaret negativt, kommer man tillbaka senare för ett slutgiltigt test. Av erfarenhet vet vi att denna enkla åtgärd kan lindra mycken oro och ångest.

I april 2012 sände Socialstyrelsen ut ett meddelandeblad till bl a ungdomsmottagningar, primärvård och STI-mottagningar där dessa uppmanas att göra hivtestningen mer generös och tillgänglig och att vara mer lyhörd för patientens önskemål.

Den 18-20 mars 2012 presenterade vi vår testmottagning i form av en poster på konferensen ”HIV in Europe – Working Together for Optimal Testing and Earlier Care” i Köpenhamn.

Har du frågor om hiv eller om testmottagningen?
Ring Noaks Ark Direkt 020-78 44 40, anonymt och gratis.

Refugees, welcome to us for an Hiv test

You get your result within 15 minutes. The test is free of charge and anonymous.

Drop in on Wednesdays 15-18.
Address: Birger Jarlsgatan 58, Stockholm.

You can also book an appointment on
020-78 44 40.

Have you experinced sexual violence?

If you have experienced sexual violence, you can safely talk to the staff. We cooperate with medical services and other organizations and can assist you in getting in touch with them. Of course we observe the obligation to professional secrecy.

Öppettider

Drop in onsdagar kl 15-18

Adress drop in:
Birger Jarlsgatan 58, Stockholm (mitt emot Spårvagnshallarna)
Porttelefon: tryck på Välkommen och sedan Noaks Ark, så släpper vi in dig.

Tidsbokade besök övriga veckodagar.
Ring och boka tid kl. 10-12 på tel.
020-78 44 40, inte via Noaks Arks växelnummer.

Adress tidsbokade besök:
Eriksbergsgatan 46 (samma fastighet, runt hörnet).

Åka kommunalt:
T-bana Rådmansgatan eller Tekniska Högskolan
Blå buss 2, hållplats Tegnérgatan

Om du åker bil, tänk på att det ofta är svårt att hitta parkeringsplats i närheten.

Personal

Vi som arbetar på mottagningen heter:
Helena Granholm, leg. sjuksköterska
Peder Ahlin, hivrådgivare/KBT-terapeut
Rita Rosén, leg. sjuksköterska
Maarit Maliniemi, leg. sjuksköterska
Britt-Marie Johansson, leg. sjuksköterska
Daniel Rahm, undersköterska
Birgit Öberg Sahlin, undersköterska
Jukka Aminoff, verksamhetschef
Medicinskt ansvarig är Lars Moberg, lars.moberg(at)noaksark.org

Referenslaboratorium:
Karolinska Universitetslaboratoriet
Kundansvarig, tel. 08-517 749 92